Júpiter

vs
TÀRREGA
JÚPITER
+info

Júpiter B

vs
SANT ADRIÀ
JÚPITER B
+info

Femenino

vs
JÚPITER
MANU LANZAROTE
+info

PASE EN PROFUNDIDAD – El penal

Josep Devesa Campins, padre del fundador de PlanetaJupiter Josep Devesa, nos trae esta semana su visión acerca de un castigo arbitral muy común en el fútbol: el penalty.

El penal

Al futbol hi ha una jugada que pot tenir molta importància en el resultat: És el penal. I això és el que penso jo sobre aquesta jugada.

El penal té la particularitat de que és completament just pels que estan pitats a favor, i completament injust pels que són en contra. És a dir: Diferències de manera de veure’l segons quin sigui el punt de vista. Això també passa a peu de gespa: El jugador que xuta el penal veu la porteria molt petita, i el porter la veu inmensament gran.

Veig molts partits de futbol per televisió i m’he adonat de que el que xuta el penal, el 70% o 75% de les vegades que ho fa amb la cama dreta, xuta a la dreta del porter, i si xuta amb la cama esquerra sol anar a l’esquerra del porter. No sóc un expert en el tema, però intueixo que potser es degui a la posició dels dits del peu.

Val a dir també que hi ha porters que es llencen abans de que l’altre jugador xuti. Per exemple, recordo com Antoni Ramallets, un dels millors porters del món segons el meu punt de vista, va dir en el seu moment que ell no ho havia fet mai. La pilota es pot parar o no, però almenys cal veure cap a on anirà el xut. Crec que si es fes així, es pararien molts més penals dels que es paren. Fins i tot a vegades no caldria ni que el porter es mogués, ja que molts penals es tiren pel centre de la porteria.

Pel que fa al desenllaç dels penals, cal recordar que en té quatre de possibles: Pot ser gol, pot ser parada del porter, pot ser xut al pal o pot ser fora. A mi em sembla que si la pilota va a fora és perque està mal tirat. Si toca al pal és desgràcia o sort, depèn del punt de vista amb el que es miri, com deia abans. Però si la para el porter, s’acostuma a dir que està mal tirat també, i jo personalment hi discrepo. El porter està per algo. No és que estigui mal tirat, és simplement que el porter ha fet bé la seva feina. Per això hi és.

D’altra banda, també em sembla que el penal és una jugada que castiga molt a un equip quan el comet el porter, que és el jugador que menys participa en l’encontre. Expulsió del porter per aquell partit i potser un altre, alta probabilitat d’acabar en gol, i quedar l’equip amb 10 jugadors. Em sembla molt càstic. Tot i que també és cert que això queda a l’intencionalitat de la jugada.

Tinc entès que s’està estudiant, des de les altes esferes del futbol, que quan el porter pari la pilota en una jugada del partit, no es pugui rematar perque, segons argumenten, el porter està indefens en aquell moment. Veurem si finalment ho porten a terme.

Bé, doncs això és el que jo opino dels penals.

Força Júpiter!!

Josep Devesa Campins